top of page

“Kardeşim doğduğundan beri su taşımak benim görevim”

TRT Belgesel’de yayınlanan Su Savaşları belgeselinin 11. bölümü, 12 yaşındaki Umi’nin bu çarpıcı cümlesiyle başlıyor. Ailesiyle Afrika’nın en batısında yer alan Wellingara köyünde yaşayan Umi, ne yazık ki o coğrafyadaki her çocuk gibi her gün su yolculuğuna çıkıyor. Afrika’da yaptığı çalışmalarla susuzluk sorununa parmak basan Su Savaşları belgeseli ekibi, bu sebeple rotalarını Gambiya’ya çeviriyor. Bu ülkede yaşayan 1 milyon 800 bin insanın yüzde 48,4’ü açlık sınırın altında. Tabii Wellingara köyünde de tablo değişmiyor. Ayrıca

bu bölgedeki susuzluk, yıllar önce işlenen bir bostanın tamamen kurumasına ve dolayısıyla gıda krizine de sebep olmuş.


Köy halkı kıtlıkla karşı karşıya


Wellingara köyünden yardım çağrısı alan Su Savaşları ekibi zorlu bir yolculuk sonrası bölgeye gittiğinde sulama suyu bulamayan köylülerin kıtlıkla karşı karşıya kaldığını görüyor. Köylüler tarım alanlarını sulayamıyor, tarım yapamıyor ve bu yüzden bölgede uzun süredir kıtlıkla mücadele ediliyor. Ne yazık ki daha önce başlayan sulama suyu projeleri de bir türlü sonuçlanamamış.




Su Savaşları ekibine bayram havasında karşılama


Su Savaşları ekibi köye geldiklerinde halk onları yolda karşılıyor. Meğer ekibin rahat geçmeleri için yolu tamir ediyorlarmış! Tabii bu hareketleri Su Savaşları ekibini duygulandırıyor. Wellingaralıların onları bayram havasında karşılaması Su Savaşları ekibinin tüm yorgunluğunu siliyor. Hakan Girginer, “Bu, köyde tüm zorluklara rağmen umudun hala yeşil kalabildiğini gösteriyor bize” diyor.


Su savaşçıları çözüm yolunda


Ekip, sorunu doğru tespit etmek için en önce köyün ileri gelenleriyle sorunları konuşuyor. “Wellingara ile yandaki iki köyün ortak tarım arazisi var. Fakat su olmadığı için tarım yapılamıyor. Kıtlık oluşuyor bu sebeple. Burada önemli olan gıda için, tarım için buraya suyun gelmesi” diye anlatıyor köyün bilgeleri. Hakan Girginer ve Çağlar Demirkapı, köyü acilen gıdaya ulaştırmak için harekete geçiyor. “Bu insanların acilen gıdaya ulaşmaları lazım ama dışarından yardımla çözülmez bu sorun, onların kendi gıdalarını yetiştirmeleri gerekiyor” diyor Hakan Girginer. Ekip, bölgedeki su tankını inceleyip yol haritası belirledikten sonra işe koyuluyor. Şimdi sıra rüzgar gülünde, Su Savaşçısı Hakan Girginer, tepeye tırmanıp krankın arızasını tespit ediyor. Ekip, bostanı temizlemek için köy halkına işbirliği teklif ediyor ve hep beraber bahçedeki sararmış otları toplayarak işe koyuluyorlar.




Sırada rüzgar gülünün tamiratı var

Sonra sıra rüzgar gülünün tamiratı için gereken parçaların alınmasına geliyor. Su Savaşları ekibi şehre inip malzeme alıyor. Yerden 20 metre yükseklikteki rüzgar gülünün tepesindeki sistemi önce aşağıya indirip tamir ediyorlar. Hakan Girginer tüm güvenlik önlemlerini alıp tırmanıyor. Aşağıda tamir edildikten sonra tekrar takıyorlar. O sırada köy halkı da rüzgar gülünün çalışıp çalışmadığını izlemek için toplanıyor. Bu sırada 12 yaşındaki Umi’nin heyecanı gözlerinden okunuyor. “Pervane tamir edilirse hem sabah hem akşam yemek yiyebilirmişiz. Buna çok sevindim, ben büyüdüm ama küçük kardeşimin de büyümesi gerek” sözleriyle ifade ediyor dileğini.

Ancak o da ne! Rüzgar gülü çalıştığı an dişli kutusu dağılıyor ve düşüyor ne yazık ki! Su Savaşları ekibi kendini zar zor kurtarıyor düşen parçalardan. Ne yazık ki operasyon başarısız oluyor. TRT Belgesel’de yayınlanan Su Savaşları’nın 11. bölümü böyle kapanıyor ama elbet hikaye burada bitmiyor…

Devamı için takipte kalın…



36 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page