top of page

“Su milyonlarca insan için hayattır”

  • Yazarın fotoğrafı: Hayri Dagli
    Hayri Dagli
  • 12 Oca 2023
  • 3 dakikada okunur

TRT Su Savaşları Belgeseli’nin dördüncü bölümünde çekim ekibi su savaşçısı Hayri Dağlı’nın dönüşümü başlatıp akıllı köye çevirdiği Mgonjoni köyüne konuk oluyor. Bu vesileyle iham veren hayat hikayesi aktarılan Hayri Dağlı: “Su milyonlarca insan için sağlıktır, gıdadır, eğitimdir. Su sadece su değildir aslında” sözleriyle özetliyor suyun önemini. Afrika’da su kuyusu açtırmak da aslında her şeyin başlangıcı deyim yerindeyse kıvılcımı oluyor.



TRT Su Savaşları Belgeseli’nin dördüncü bölümü, Mgonjoni köyünde yaşayan 24 yaşındaki Kombu’nun hayat hikayesiyle başlıyor. Mgonjoni köyünde ailesiyle yaşayan Kombu, geçimini tarımla sağlıyor. Her gün pazara gidip yetiştirdiği muzları balıkla takas ediyor.


TRT Su Savaşları Belgeseli çekim ekibi köye giderken, Hakan Girginer ilk defa akıllı köye gidiyor olmanın önemine değiniyor ve köyün yapısını çok merak ettiğini söylüyor. Afrika’da su, tarım, enerji ve eğitim alanlarında kendi kendine yeten akıllı köyler tasarlayan Hayri Dağlı, yıllardır bölgede milyonlarca insanın hayatına etki ediyor. Ancak bazen küçük bir aksama önemli olabiliyor. Köydeki su pompasında oluşan arıza, evlere temiz su ulaşmasını engelliyor.

TRT Su Savaşları Belgeseli ekibi de işte bunun için yardıma koşuyor. Ekip, öncelikle keson bir su kuyusu bulup su numunesi alıyor ve onu analiz ediyor. Tabii analiz sonucunda amonyak ve dolayısıyla bakteri ve parazitler tespit ediliyor. Şimdi çözüm zamanı…



Ekip köye ilk geldiğinde Hayri’yi çocuklara eğitim verirken buluyor. Selamlaşmanın ardından köyü gezdiriyor Hayri ve sonrasında sohbet başlıyor. “Çocukluk hayalim Afrika’da olmaktı. Dört yıl olmuş, buralardayız. İlk Kilimanjaro dağına tırmanışla başladı benim Afrika deneyimim. Sekiz günlük tırmanışın sonunda köylerde dolaşmaya başladım. Bu köylerdeki yolculuklarım, o insanların sıcak yaklaşımları ve paylaşım ruhları beni derinden etkiledi. Ve bu hissiyat beni döndükten sonra buraya çekti. İşimden istifa ettim, evimi ihtiyacı olanlara verdim, kredi kartlarımı kapattım ve dönmemek üzere buraya geldim. Bu köyde biz proje yapana kadar su, elektrik, yol, klinik hiçbir şey yoktu. O günlerden bugünlere geldik” sözleriyle anlatıyor Hayri hikayesini.

Akıllı köy, Afrika’da suya, gıdaya, enerjiye ulaşamayan milyonlarca insanın sorununu bütüncül bir yöntemle çözmeyi hedefleyen bir model. Suyu, gıdayı ve enerjiyi bir arada çözerek o köyde kalıcı bir dönüşüm yaratmayı hedefliyor. Mgonjoni akıllı köyünde 10 çeşmeden biri çalışmıyor. 80 metrelik sondaj kuyusu arızası köylülerin eski kuyudan su içmelerine sebep oluyor. İncelemeler sonucunda pomba sistemindeki arızanın kuraklığa bağlı olarak su seviyesinin alçalıp yükselmesine bağlı olduğu ortaya çıkıyor. Şimdi gerekli ekipmanı köyün merkezinden alma zamanı.

Hayri, ekibe güneş panellerini gösterirken anlatmaya devam ediyor: “Şu güneş paneli evlere 13 saat enerji sağlıyor. Bu sayede çocuklar akşam ders çalışabiliyorlar. Mum yakmak zorunda kalmıyorlar, muma verecekleri parayı kumbaraya atıyorlar. O biriken parayla da köye kütüphane kuruyoruz. Kadınlar ve çocuklar her gün 4-6 km arasında çıplak ayakla su taşımak zorundalar. Ve bu su çoğu zaman temiz su bile değil. Aslında bu 4-6 km arasında geçen, eğitimden alınan zaman. Annelerin çocuklara ayıracağı zamandan alınan zaman. Bu aslında fakirlik, aşırı yoksulluk döngüsünü devam ettiren zaman. Bu yolculukta kadınlar ve çocuklar kimi zaman tecavüze uğrayabiliyor kimi zaman yabani hayvanların saldırısına uğrayabiliyor. Kimi zaman bu yolculukta hamile kadınlar çocuklarını kaybedebiliyorlar. Aslında belki de bu yolculuk yeryüzündeki en acılı, en hüzünlü yolculuk…”



Pompa sisteminin arızası hummalı bir çalışmanın ardından çözülüyor. Köyün merkezinde toplanan çocuklar çeşmeden su gelmesini bekliyor ve su geldiği anda köyde adeta bir festival havası yaşanıyor. Su Savaşları belgeselinin dördüncü bölümü Mgonjoni köyünden Kombu’nun şu sözleriyle bitiyor: “Köyümüzün artık 10 farklı noktasında gece-gündüz temiz su akan çeşmelerimiz var. Tarlalarımızda her ay verimli, doğa dostu yapabiliyoruz. Bu bizim için temiz bile olmayan suya yaptığımız yolculukların yerini okulun alması demek. Kirli sudan dolayı hasta olmamak demek. Gece yatağa aç girmemek ve hayal kurabilmek demek…”



Comentários


Não é mais possível comentar esta publicação. Contate o proprietário do site para mais informações.

Bize ulaşın

Daha fazla bilgiye mi ihtiyacınız var? Bizi her gün 09:00 - 18:00 saatleri arasında arayabilirsiniz.

Hayri Dağlı

HAYRİ DAĞLI

IDEA Universal & Su Savaşçıları Vakfı/Derneği
Kurucu

IDEA Universal ve Su Savaşçıları Derneği’ni daha iyi, adil ve barışçıl bir yeryüzü hayalini gerçekleştirmek için kurduk. Kimsenin yardıma ihtiyaç duymadığı bir yeryüzü düşlüyoruz ve bu düş için tutkuyla çalışıyoruz. İnsanlığın su, gıda, enerji ve eğitim gibi temel ihtiyaçlarının sürdürülebilir ve doğa ile uyumlu biçimde karşılanması için yenilikçi, bütüncül, bilimsel ve etkili programlar yürütüyoruz. Çok iyi biliyoruz ki aşırı yoksulluk, su ve açlık sorunu yardım kültürü ile değil ancak bütüncül bir yaklaşımla kalıcı olarak çözülebilir.

Hakan Girginer

HAKAN GİRGİNER

IDEA Universal &Su Savaşçıları Vakfı/Derneği
Proje Geliştirme Direktörü

5 çocuktan 3’ü, beşinci doğum gününü göremiyor ve bu çocuk ölümlerinin arkasında genellikle suyun kullanılamaz nitelikte olması var. Bizim yola çıkma amacımız aslında insanları mümkün olduğu kadar temiz suya kavuşturabilmek. Biz temiz suyu kanıksamış bir kültürden geliyoruz. Hiçbir zaman su sıkıntısı çekmedik ama dünyada bu konuda bizim kadar şanslı olmayan çok insan yaşıyor.

Hidayet Türkoğlu

HİDAYET TÜRKOĞLU

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı (IDEA Universal ve Su Savaşçıları destekçimiz)

Dünyada, aşırı yoksul 1 milyar insan, bizim musluklarımızdan akan su için günde 6 saat yürümek zorunda. Her 8 saniyede bir çocuk; kirli su kaynaklı, önlenebilir hastalıklardan dolayı yaşamını yitiriyor. Sevgili eşim Banu Türkoğlu ile birlikte bu sorunlara dikkat çekmek istiyoruz. Bu anlamda IDEA Universal Derneği’nin çalışmalarını çok değerli buluyor ve bu projeyi destekliyoruz.

HİKAYELERİMİZ

HİKAYELERİMİZ
HER AY
E-POSTANIZA GELSİN.

Teşekkürler!

HESAP BİLGİLERİMİZ

Hesap Adı: SU SAVAŞÇILARI VAKFI

Şube Adı: FİNANSBANK

Hesap No TL: TR16 0011 1000 0000 0135 8070 10


USD: TR50 0011 1000 0000 0135 8070 77


Swift code: FNNBTRIS


EURO: TR69 0011 1000 0000 0135 8071 23


Swift code: FNNBTRIS

(İşlemlerinizde, açıklama kısmına telefon numaranızı ve e-posta adresinizi yazmayı lütfen unutmayınız.)

ADRES

Rasimpaşa Mah. Karakolhane Cad. No 92, 34150 Kadıköy/İstanbul

TELEFON

+90 216 606 1064

EMAIL

WHATSAPP

+90 216 606 1064

Geçerli Kart Bilgileri

Su Savaşçıları Vakfı, Afrika ve Asya ve Türkiye'de herkesin temiz suya erişebilmesi için çalışmalarını sürdüren bağımsız ve şeffaf bir sivil toplum kuruluşudur. IDEA Universal Derneği’nin projesi olarak başlayan Su Savaşçıları, vakıf statüsünü almıştır.

Su Savaşçıları Logo
İdea Universal Logo

© 2024 by Susavaslari.org

bottom of page