top of page

Su Savaşçıları susuzlukla savaşa devam ediyor

TRT Belgesel kanalında yayınlanan Su Savaşları belgeselinin ikinci bölümünde Hakan Girginer ve Çağlar Demirkapı’dan oluşan Su Savaşları ekibi, Uzi köyünde susuzlukla baş gösteren kolera için çözüm arıyor.

TRT Belgesel kanalında yayınlanan Su Savaşları belgeselinin Uzi köyünde geçen ikinci bölümü şu çarpıcı cümlelerle başlıyor:


  • Dünya üzerinde 1 milyar insan su sıkıntısı çekiyor.

  • Her yıl 5 milyon insan suya bağlı hastalıklardan hayatını kaybediyor.

  • Dünya üzerinde 40 ülkede ciddi bir su krizi yaşanıyor.

  • Her 20 saniyede 1 çocuk bu yüzden hayatını kaybediyor.

İşte bu çarpıcı gerçeklerden yola çıkan Su Savaşları ekibi, TRT Belgesel kanalında yayınlanan Su Savaşları belgeselinin her bölümünde tabloların ağırlaştığı coğrafyaları suyla kavuşturuyor.

Bölümün en başında Uzi köyünde balıkçılıkla geçimini sağlayan 78 yaşındaki Omari’nin hikayesini dinliyoruz. Köyün en yaşlısı olduğu için herkes ona “Babu” diyor. Babasının ona öğrettiği mesleği yaparken “Hava ve su çok benim için çok önemli. Onlarla işbirliği yaparak ailemin geçimini sağlıyorum” diyor.

Dr. Duchi’den Su Savaşları ekibine yardım çağrısı

Su Savaşları ekibinin bu bölgeye gelmesine vesile olan kişi Dr. Duchi. Kendisi, Hakan Girginer ve Çağlar Demirkapı’yı arayıp Uzi köyündeki içme suyu sorununu çözmeleri için yardım istiyor. Kötü su, ne yazık ki bölgede yıllardan beri koleraya sebep oluyor. İşte bu çağrıya yanıt veren Su Savaşları ekibi, öncelikle Dr. Duchi’ye ulaşıp ondan hikayenin tamamını öğrenmek üzere harekete geçiyor. Yolu bulmakta zorlansalar da sonunda Dr. Duchi’ye ulaşıyorlar. Meğer Dr. Duchi, kolerayla 1979 yılında tanışmış. O tarihlerde elinde ilaç imkanı olmadan hastalara vücutlarının kaybettiği şeker, tuz ve suyu vererek hastalığı yenmeye çalışmış. “Ancak ne yazık ki yıllar sonra, şimdi bile her mevsim kolera salgını oluyor” diyor Dr. Duchi.

Hint Okyanusu’nun kıyısındaki Uzi köyü, suyu denizden alıyor. İçilebilmesi için desalinasyon yani suyu tuzsuzlaştırma işlemi yapılması gerekiyor. Suyu kullanmanın ve içmenin tek yolu bu. İşte sorunu tespit etmek için ekip hemen yola düşüyor. Yolculuk sırasında Su Savaşları ekibi bir aksilik yaşıyor, araçlarının lastiği patlıyor ancak hemen lastiği değiştirip yola devam ediyorlar.

Uzi köyündeki üzücü tablo

Çağlar ve Hakan, Uzi köyüne geldiklerinde öncelikle Dr. Duchi ile Babu’nun hasta olan torunu Ali’yi ziyaret ediyorlar. Köyde kolera salgınının durumunu kontrol ediyorlar. Dr. Duchi, Ali’den sonra sırayla köyün çocuklarını da muayene ediyor. Denizden aldıkları ve tuzsuzlaştırma işlemi yapılamayan su yüzünden çocuklarda kolera başladığını öğreniyorlar. Kısaca desalinasyon sorunu en hayati mesele bu köyde. Zaman geçse de, çağlar değişse de ne yazık ki Afrika’da tablo kolay kolay değişmiyor. Afrika’da her on çocuktan üçü, henüz beş yaşına gelmeden maalesef susuzluk kökenli hastalıklardan ölüyor! En büyük sebeplerden biri de ne yazık ki halen kolera.


Sistemdeki arızanın tespiti

Dr. Duchi, Su Savaşları ekibini desalinasyon sisteminin yanına götürüyor. Su Savaşları ekibi, hemen sistemi inceliyor, sorunu tespit ve tamir etmek üzere çalışmaya başlıyor. Bu sırada Dr. Duchi de Ali’yi şehre hastaneye götürüyor. Gün boyunca çalışan Su Savaşları ekibini Babu, evlerinde akşam yemeğine davet ediyor. Balık ve pirinç ikram ediliyor ekibe ve Babu’nun geniş ailesiyle hep birlikte keyifli bir akşam yemeği yiyorlar.

Şehirden gelen müjde ekibi sevindiriyor

Ertesi gün Hakan Girginer, desalinasyon sisteminin tamiratı için gereken su filtresi membranını bulmak için köyden şehre yola çıkıyor. Çağlar ise Babu’yla balık tutmaya gidiyor. Ve günün sonunda Babu ve ailesiyle Su Savaşları ekibi yine buluşuyor. Derken şehirden bir müjde geliyor. Daha önce hastaneye götürülen Ali’nin iyileşeceğini öğreniyorlar ve ekibi çok mutlu ediyor bu güzel gelişme. Hem bu haber hem de eksik parçayı bulmuş olmaları köyde bir umut havası estiriyor. Çağlar’ın gündüz tuttuğu balıkları Hakan da sahilde yakılan ateşte pişiriyor. Hep beraber söylenen şarkılarla renklenen gece iyiliğin gücünün dünyanın neresinde olunursa olunsun ne kadar etkili olduğunu gösteriyor.


Ve köyde bayram havası yaşanıyor

Sonraki gün Su Savaşları uzman ekibi, desalinasyon sistemine membranı ekliyor, mekanik sorunları gideriyor, gerekli bakımları ve ölçümleri yapıyor. Şimdi tüm sistemi yeniledikten sonra sırada çalıştırıp test etmek var. Çağlar, sisteme start veriyor. Ekip suyu analiz ederken, hastaneden çıkan Ali, Babu ve köy halkı da onlara katılıyor. Nefesler tutuluyor ve köy halkı pürdikkat Su Savaşları ekibini izliyor. Ve su analizi sonucunda değerler ortaya çıkıyor, hep birlikte suyun içilebilir niteliğe ulaştığını görüyorlar. Tabii bu sevindirici gelişmenin sonucunda köyde adeta bir bayram havası yaşanıyor. TRT Belgesel kanalında yayınlanan Su Savaşları belgeselinin bir bölümü daha böyle mutlulukla sonlanırken Su Savaşçısı Hakan Girginer, hissettiklerini “Böyle anların yaşanmadan anlaşılabilmesi çok zor, böyle anlar tarif edilemiyor” sözleriyle özetliyor…



1 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page